Skip to content

Permissie

Om op de golfbaan te mogen spelen vragen de meeste golfbanen een bewijs waarmee je kunt aantonen, dat je als golfer enige ervaring hebt. Een belangrijke reden daarvoor is dat de staat van de golfbaan gewaarborgd wordt. Maar wat is hiervoor nodig?

Er zijn 3 mogelijkheden:

Baanpermissie
Handicap 54 (voormalig GVB)
WHS handicap

Baanpermissie

Met baanpermissie mag je spelen zonder begeleiding bij de club waar je lessen volgt en bij een beperkt aantal andere golfbanen. Baanpermissie wordt in twee gedeelten gegeven. Je moet slagen voor een examen over het theoriegedeelte;  daarnaast geeft de golfpro van de club permissie als je bewezen hebt dat je het golfspel enigszins beheerst.

Handicap 54 (voormalig GVB)

Hiermee mag je zonder begeleiding golfen op vele banen in binnen- en buitenland. Na het behalen van baanpermissie moet je, om handicap 54 te halen, drie scorekaarten spelen onder begeleiding van een golfer die in het bezit is van handicap 54 of lager. De scores op de gespeelde 3 kaarten bepalen, of je handicap 54 krijgt.

Het handicapsysteem (WHS)

Het handicapsysteem maakt het mogelijk dat spelers hun spelniveau kunnen meten en dat golfers van verschillend niveau op gelijke voet wedstrijden met elkaar kunnen spelen. Het leidt bij veel spelers tot meer golf en tot meer plezier in de sport en daarom zet de Nederlandse Golf Federatie (NGF) vol in op het promoten van het handicapsysteem.

In alle landen van de wereld is vanaf 1 maart 2021 het Wereld Handicap Systeem (WHS) van kracht. Het EGA Handicap Systeem is niet meer geldig. Golfers kunnen voor informatie over het handicapsysteem terecht bij de Handicap en Regelcommissie van hun club en op golf.nl/whs.

Hulp nodig?

De golfprofessional van Golfclub Almelo kan u helpen bij alle bovengenoemde mogelijkheden.

Back To Top